Cestu k dokonalému vínu otevírá internet věcí
Vinaři v IoT získali obrovského pomocníka, který celou řadu procesů usnadní, zajistí důležité informace a zefektivní celý výrobní proces. A výsledek? Kvalitní víno a úspora nákladů.
Jak konkrétně pomůže IoT uspokojit stále větší počet znalců vína? A pomůže vinařům z Moravy a z Čech překonat mýtus, že u nás nelze vyprodukovat víno srovnatelné s těmi nejlepšími z jihu Evropy, Jižní Ameriky, nebo Austrálie? Pojďme se na to společně podívat.
Ilustrační obrázek
Internet věcí odstraní překážky při výrobě vína
Výroba vína je poměrně komplikovaný proces, který trvá několik měsíců a na který je třeba neustále dohlížet a pečlivě ho sledovat. Od pěstování hroznů, až po zrání vína v sudech, či následně skladování hotového vína. V rámci celého procesu je třeba přesně dodržet konkrétní podmínky. Pokud se tak nestane, kvalita vína utrpí.
Ne nadarmo se říká, že ve víně se dokonale odráží osobnost vinaře a že je z vína jasně patrné, jak si na něm dal vinař záležet. Výrobě kvalitního vína se navíc staví do cesty mnoho překážek.
V první řadě to jsou rozmary počasí, které dokážou vinaře nepěkně potrápit. Špatné je intenzivní sucho, ale na druhou stranu příliš srážek škodí a přispívá ke vzniku plísní.
Dalším problémem jsou škůdci, kvůli kterým může celá úroda hroznů přijít nazmar. Ano, v boji se škůdci lze využít pesticidy. Když ale pomineme ekologickou stránku věci, ta ekonomická se přehlížet nedá. Používání pesticidů je drahé a pokud nepřijde v pravý čas, způsobí více škody než užitku.
Stará tradice s novými technologiemi
Víno se vyrábí a pije od nepaměti. Odhady říkají, že počátky této tradice spadají dokonce do roku 8000 před naším letopočtem. Ačkoliv je pěstování a výroba vína činnost, která se za ta tisíciletí vlastně vůbec nezměnila, moderní technologie ji mohou výrazně usnadnit a víno, které tak vznikne, přiblížit dokonalosti.
Díky nepřetržitému monitoringu se o všem dozvíte včas
Současné technologie umožňují při pěstování hroznů a při výrobě vína neustále dohlížet na dodržování přesných podmínek, které jsou pro výsledný produkt tolik důležité. Každý vinař ví, že výroba vína je práce prakticky na celý rok. Snad jen v několika zimních měsících se může vinař vzdálit, jinak je bezpodmínečně nutná jeho neustálá osobní přítomnost. Díky technologiím je možné tuto pozornost alespoň trochu rozvolnit. Sledování podmínek probíhá automaticky a v případě, že se děje cokoliv nepředvídaného, systém vinaře upozorní.
I pro nejvzdálenější kouty země
Jako ideální technologie se právě pro vinařství ukazuje internet věcí. V jeho prospěch mluví především dosah IoT sítě, která pokrývá i ty nejzapadlejší kouty. Vinice a vinné sklepy se totiž nacházejí často „mimo civilizaci“, stranou na odlehlých místech, kde chybí pokrytí sítí mobilního operátora.
Pokrytí IoT sítí LoRaWAN od CRA
Nejrůznější IoT senzory lze instalovat téměž kdekoliv. Připojí do speciální sítě věcí a dodávají průběžné informace. V kteroukoliv denní dobu. Kamkoliv je to potřeba. Vinaři, může být kdekoliv na světě, ale všechny důležité informace může mít vždy po ruce. Resp. třeba po kapsách, protože všechno může sledovat i v mobilním telefonu nebo v tabletu.
Senzory a celá IoT řešení (nejen) pro zemědělství nejsou rozhodně nákladnou investicí. Pokud vinař porovná, co díky zapojení této technologie získá, pak jde o investici, která se velmi brzo vrátí. Díky nízkoenergetickému provozu a napájení z baterie je možné se obejít bez elektrické sítě a senzory lze instalovat skutečně všude:
Na vinici
Pěstování hroznů je jedním z nejtěžších oborů zemědělství. Přitom bez dobrých hroznů není dobrého vína, právě na vinici tedy vše začíná. Vinné révě je třeba věnovat pozornost od brzkého jara až po finální sklizeň hroznů.
O sebemenších změnách počasí nebo půdy se vyplatí vědět co nejřív
Pro pěstování vinné révy je velmi podstatná kvalita půdy a zároveň působení počasí. Díky tomu, že vybavíme vinici senzory, můžeme sledovat klíčové parametry, včetně okolní teploty, rychlosti větru, relativní vlhkosti, vlhkosti listů, vlhkosti půdy a srážek. Senzory mohou včas varovat před podmínkami, které se nevyvíjí dobře, každou hodinu monitorovat a upozorňovat na riziko onemocnění.
Ukázka tyčového senzoru se 2 čidly teploty a vlhkosti. Zdroj: agdata.cz
Efektivnější zavlažování prospěje hroznům i rozpočtu
Senzory IoT mohou pomoct dále při zavlažování vinice. Hladina vody ve vinici je totiž významnou okolností. Pokud révě chybí voda, má tendenci omezovat zrání hroznů. IoT senzory měřící vlhkost půdy mohou vinařům pomoct poznat místa, kde kořeny odebírají nejvíce vody, pomáhají monitorovat účinek srážek a řídit zavlažování.
Jak odhadnout nejlepší chvíli pro sběr?
Senzory mohou také pomoct poznat optimální čas pro sběr hroznů. Sklizeň hroznů by totiž měla být provedena co nejrychleji, aby se předešlo změnám chuti a udržení kvality. IoT dokáže také identifikovat a monitorovat oblasti s odlišnými klimatickými podmínkami, takže vinař může pěstování révy uzpůsobit konkrétním podmínkám. Kromě toho je pomocí IoT monitorovat v reálném čase také cukernatost hroznů.
Příkladem může být elektronický refraktometr s podporou IoT od spol. Atago. Zdroj: atago.net
Chorobám a škůdcům je lepší se vyhnout
Technologie ve vinařském průmyslu mohou pomoct předcházet chorobám a škůdcům. Ekonomický dopad chorob plodin na vinařský průmysl může být zničující, každoročně jdou škody do stovek milionu dolarů. Díky internetu věcí lze aplikovat pesticidy v pravý čas tak, aby byly skutečně účinné a předejít obrovským ztrátám. Internet věcív kombinaci se strojovým učením může choroby nejenom monitorovat, ale také předpovídat.
Při převozu
Hrozny se sklízí do košů, či přepravek, které se následně umístí do nákladního vozu. Prakticky okamžitě se začnou hrozny rozkládat, což opět ovlivňuje kvalitu vína. Proto je třeba je udržovat v chladu a také zabránit tomu, aby se vystavily ostrému slunečnímu světlu.
Proto je třeba i zde sledovat teplotu při přepravě. O to více, pokud se z vinice vezou na vzdálené místo. Senzory mohou ve vozidle kontrolovat, zda se u všech hroznů dodržuje stále stejná teplota.
Ve sklepě
Po sklizni hroznů přichází na řadu zpracování hroznů a následné zrání vína. Hrozny se rozdrtí a nastává proces fermentace, při kterém je opět klíčové sledování teploty, dále světla a vlhkosti. Teplota je obzvláště důležitá, protože i nepatrné výkyvy ovlivňují oxidaci vína, což silně působí na kvalitu vína. Teplotu ve sklepě a taky proces fermentace je možné velmi efektivně sledovat také.
Prošli jsme nejdůležitější příklady typické pro výrobu vína. Nicméně IoT může pomoct i v dalších oblastech. Ať už jde o bezpečnost práce, logistiku nebo prodej.
Jak zefektivnit vaši výrobu a ochránit úrodu pomocí IoT?