Jak na ještě lepší víno s nižšími náklady? Pomůže internet věcí
Čas vinobraní je zde a mnoho z nás se jistě nemůže dočkat lahodného ušlechtilého nápoje vyráběného z vinné révy, který zahřeje na duši a dodá optimismus. A ačkoliv by to zřejmě mnozí neřekli, i toto tak tradiční odvětví potravinářství se mění a vinařům přichází na pomoc chytrá technika, konkrétně internet věcí a chytré senzory. Kde všude se uplatní?
Stále stejná, a přece zcela nová výroba
Vinná réva se pěstovala již ve starověké Číně, poznatky o jejím pěstování jsou již ze sedmého tisíciletí před Kristem. Je až s podivem, že za tuto tak dlouho dobu se víno sice rozšířilo po celé zeměkouli, ale způsob jeho výroby se vlastně příliš nezměnil. Jde o hodně složitý proces, do kterého vstupuje obrovské množství proměnných a který výrazně ovlivňuje postava vinaře, který se výrobu vína často učí z jedné generace na druhou. Přes to i v tak tradičním odvětví, jakým je vinařství a zpracování hroznů, je značný prostor k inovacím a využití nejnovějších trendů.
K revoluci dochází hlavně poslední roky. Hrozny už sbírají roboti (v jedné pražské restauraci ho dokonce i nalévají) a na vinicích, ale i ve sklepech se využívají chytré technologie (například senzor kvality vnitřního prostředí apod.) založené na internetu věcí. Důvodů, proč je použít, je mnoho. Víno se takto pěstuje levněji a hlavně přesněji, rozhodování probíhá díky dostupnosti důležitých dat kvalifikovaněji. Pochopitelně, správný vinař přistupuje k výrobě s láskou a spoléhá se také na svou intuici, ale díky technologiím může být jeho víno ještě lahodnější a počet chyb se výrazně snižuje. A čeští vinaři to zřejmě dobře vědí, protože se počet vinic, kde je nasazená chytrá technika, neustále zvyšuje.
Ilustrační foto
Technologie pomůže s předpovědí
Začněme právě na vinicích. Pro pěstování vinné révy je extrémně důležitý vliv počasí. Pokud se chce vinař o vinnou révu dobře starat, musí počasí velmi pečlivě sledovat a také předpovídat, často podle starých zvyků. To je ale čím dál tím těžší. Počasí se rapidně změnilo, ať už kvůli globálnímu oteplování a zásahům člověka, anebo kvůli přirozené změně klimatu. Vinař potřebuje pregnantní data, která ho dovedou k jasným závěrům. A právě v tomto ohledu jsou technologie a konkrétně internet věcí nezastupitelné. I vinice lze totiž osázet čidly, které budou vinaře informovat o mnoha velmi důležitých okolnostech, které mu třeba pomohou zachránit úrodu, nebo nepřijít o její podstatnou část a kvalitu.
Informace kdekoliv a kdykoliv
Co vše je pro potřeba pro nasazení IoT řešení, které ochrání před ztrátami a zefektivní výrobní proces? V první řadě samotné senzory, které už dávnou nejsou cenově nedostupné. Tyto senzory se zapojí do sítě internetu věcí, která není energeticky náročná, takže je není třeba zapojovat do zásuvky elektrické energie, neboť vydrží dlouho i na obyčejné baterie. To je důležité, protože asi nikdo nechce snímače neustále kontrolovat, zda pracují, jak mají. Snímače se připojí do některé ze sítí Internetu věcí, aby zasílaly aktuálně naměřené údaje do cloudu, kde se data vyhodnocují a zasílají uživateli. Ten si je může zobrazit prostřednictvím aplikace na tabletu, či mobilním telefonu a být tak o situaci neustále informován a dokázat včas rozhodnout a zakročit. Monitorovat situaci lze i na dálku, vinař tedy nemusí naprosto celou sezónu trávit na vinici. I pakliže odjede, získá jakoukoliv chvíli přehled o situaci.
Informuje o vlhkosti
Senzorů, které lze na vinici použít, je celá řada. Vinař potřebuje vždy přesnou informaci o tom, zda má půda dostatečnou závlahu, nebo zda hrozí sucho. Právě to mohou hlásit speciální senzory vlhkosti, které se umístí do půdy a zapojí do IoT sítě.
A výsledek? Půda je jednak správně zavlažená, na stranu druhou lze takto ušetřit za drahou vodu a zavlažovat jenom tehdy, když je to opravdu třeba.
Dalším důležitým faktorem je míra slunečního svitu, kterou mohou senzory sbírat stejně jako například o rosném bodu, nebo srážkách. Díky malým meteostanicím lze údaje o meteorologických podmínkách získávat aktuálně a také je ukládat v dlouhém časovém úseku. Data mají neocenitelnou hodnotu, vinaři umožní se učit a svou předpověď výrazně zpřesnit. Pro sklízení hroznů je velmi důležité vyhnout se mrazům. Inteligentní čidla vinaře okamžitě informují a ten se může okamžitě pustit do sklizně.
Pomůže od nemocí
Vinnou révu často napadají nemoci. Ty jsou skutečnými postrachy vinařů. Boj proti nim je pro vinaře značnou částí jejich práce. Padlí (způsobená houbami z čeledi Erysiphaceae), perenospora, Byotritis… Je hned několik chorob, které mají na vinnou révu spadeno. V boji proti nim může naprosto skvěle pomoci internet věcí. Jak? Nemoci jsou totiž velmi důkladně zkoumány, díky tomu jsou vytvořeny matematické modely. Ty definují, za jakých podmínek (kombinace teplot po určitý počet dnů a určitá úroveň srážek) choroby hrozí. Senzory mohou využití těchto modelů usnadnit. Jejich údaje se totiž automaticky zaznamenávají a vinaře pak aplikace včas varuje, že je ideální počasí například pro padlí. Vinař zpozorní, zakročí a choroba třeba vůbec nepropukne.
IoT monitoruje zrání
Z vinic se můžeme přesunout do vinných sklepů, protože chytré senzory můžeme najít i zde. Trpělivě chvíli co chvíli zde sbírají data, která jsou pro vinaře důležitá pro výrobu vína. Pochopitelně, ze špatných hroznů se dobré víno nevyrobí, ale následný výrobní proces je klíčový. Víno, které zraje v sudech, je totiž velmi detailně sledovat, mnohdy je třeba s ním opravdu trávit značný čas a neopustit ho.
Péče o zrající víno je přísná chemie, která nepřipouští omyly. „Zkazit víno“ jde překvapivě snadno. I zde vinařům pomohou správné senzory. Jedním z úvodních procesů při výrobě vína je macerace, kdy se uvolňují látky obsažené ve slupkách. Díky maceraci se červené víno stane skutečně červeným, protože jsou hrozny macerovány delší dobu. Tento proces mohou IoT senzory ohlídat perfektně.
Při zrání vína je dále důležité sledovat prázdné místo v sudu mezi hladinou vína a jeho stěnou. To by totiž mělo být konstantní. V některých vinných sklepech po světě právě pro toto sledování využívají chytré senzory, které dokážou při poklesu hladiny reagovat okamžitě. Kvašení, neboli fermentace, je jedním z nejdůležitějších kroků při výrobě vína. Zcela revoluční je speciální chytrá zátka sudu. Na rozdíl od běžné dřevěné zátky tato chytrá zátka obsahuje senzory a data tak předává okamžitě. Navíc není třeba do sudu jakkoliv zasahovat. Vinař má neustále informace o tom, co se děje v sudu, takže výsledná kvalita pro něj nebude překvapením.
Chcete vědět víc, jak zefektivnit výrobu vína pomocí IoT?