5 důvodů proč si do restaurace pustit IoT
Covidová pauza přinutila restaurace bojovat o své místo na slunci. Možná je to i jeden z důvodů, proč se v této oblasti začaly více využívat také technologie jako online objednávky nebo placení na dálku. Co ale internet věcí? Jak pomocí něj v gastro oblasti ušetřit čas a peníze nebo získat patřičnou konkurenční výhodu?
Restaurace bojují
Restaurační byznys se v poslední době zostřil. Výrazně ho poškodilo dlouhé uzavření během covidové pandemie, nyní restaurace drtí drahé energie a klesající kupní síla obyvatelstva.
Provozovatelé restaurací se tedy musí velmi snažit, aby jejich podniky vydělávaly. K tomu jim mohou pomoci také technologie včetně IoT. Na rozdíl od jiných technologií je jeho nasazení nízkonákladové a zařízení se velmi brzo samo zaplatí.
Otázkou není, zda by měl majitel restaurace zavést systém IoT, ale kdy. Ti, kdo nové technologie neakceptují, riskují, že zůstanou pozadu a jejich podnikání bude v ohrožení.
Jak a kde dokáže restauratérům pomoct IoT
Internet věcí najde své uplatnění ve všech druzích restauračních provozů, ať už je to luxusní restaurace, nebo restaurace, která je součástí nějakého řetězce. Díky internetu věcí lze nejrůznější kuchyňské vybavení osadit senzory, které budou mezi sebou komunikovat a svá data předávat do cloudu. Data se vrátí zpět prostřednictvím aplikace např. v mobilním telefonu nebo tabletu a majiteli či provozovateli restaurace přináší velmi důležité informace, díky kterým se může správně rozhodovat.
S IoT totiž získá kontrolu např. nad
- každodenními operacemi,
- zásobami,
- řízením zdrojů a energie,
- rychlostí a přesností služeb,
- kvalitou a bezpečností potravin
- údržbou zařízení
- zacházením s odpadem
Pojďme se tedy společně podívat na některé konkrétní využití IoT podrobněji.
1. Internet věcí umožňuje monitorování strojů a spotřebičů na dálku
Senzory mohou shromažďovat data, aby zajistily např. to, že zásoby a ohřívací stanice potravin mají správnou teplotu a splňují regulační normy. Tato data může mít pověřená osoba kdykoliv po ruce a v případě jakýchkoliv komplikací si může nechat posílat upozornění. Manažeři restaurací tedy mohou sledovat citlivá aktiva a zajistit, že zařízení a stroje splňují regulační normy a fungují tak, jak mají.
2. Zajistí správné skladování
Pokud jste sledovali pořad Ano, šéfe, ve kterém Zdeněk Pohlreich „tepal“ nešvary v české gastronomii, jistě si vzpomenete, s jak zoufale špatným systémem skladování se setkal. Restaurace měly suroviny pro přípravu pokrmů v naprosté většině uložené na nevyhovujících podmínkách, které by kontrolou z hygienické stanice jistě neprošly.
Skladování potravin je bolístka, která českou gastronomii nezměrně trápí. Potraviny jsou často skladované na špatných místech, za špatné teploty. Mnohdy se tak stane, že se zkazí a ty zkažené jsou skladované s nezávadnými.
Senzory pro monitoring skladovacích prostor nabízí např TANIX.
Všechny tyto potíže může vyřešit lednice osazená senzory hlídajícími teplotu, a to i v v každé z polic zvlášť. Každá police, zásuvka a mrazicí část mohou být monitorovány a termostaticky ovládány nezávisle.
„Nekompatibilní“ potraviny, jako je maso a narozeninový dort, lze skladovat a chladit, nebo mrazit na různých úrovních ve stejném spotřebiči.
Systém dokáže sledovat minimální dobu trvanlivosti, kdy má být potravina použita a zda se mění jeho chemické složení nebo jestli jsou přítomny patogeny. Díky tomu může provozovatel restaurace šetřit peníze a zároveň si může být jistý, že jsou potraviny zdravotně nezávadné.
3. Úspora energií
Spotřeba energií v restauraci je enormní. Mnozí majitelé restaurací se vyúčtování obávají, protože ceny elektřiny a plynu se zvýšily dokonce několikanásobně. Díky internetu věcí lze sledovat spotřebu všech elektrospotřebičů a nacházet možnou úsporu.
Takto lze zajistit optimální chod ventilace a topení, případně tato zařízení podobně jako u chytré domácnosti na dálku zapnout a vypnout. U topení lze tedy včas a na dálku zvýšit teplotu, aniž by zaměstnanci přišli do studené kuchyně, nebo topení sálalo celou noc.
Zjistěte víc o tom, jak šetřit na elektřině pomocí IoT
4. Úspora času a kroků díky rychlému předávání informací o objednávkách
Ve většině restaurací si host po rozhovoru s číšníkem objedná jídlo, číšník následně objednávku „naťuká“ do kasy, vytiskne a předá kuchaři.
Celý proces je poměrně zdlouhavý a hladový host dostane jídlo o něco později, než když se do přípravy jídla vloží moderní technika. Díky IoT je možné eliminovat prodlevu tím, že se objednávky zobrazí okamžitě na monitoru nebo tabletu, takže kuchař a jeho pomocníci nemusí čekat na vytištění účtenky.
5. Podporuje chytrá zařízení v kuchyni
Například chytrou troubu či konvektomat lze díky senzorům ovládat na dálku a tím jednak ušetřit za pracovní sílu, dále lze takto troubu připravit na použití a šetřit čas. Mezi výhody patří úspora místa a peněz, protože na většinu pečení potřebujete pouze jeden druh trouby.
Díky internetu věcí lze nastavit automaticky dobu vaření na dálku. Spotřebič vás dokáže upozornit na nadcházející údržbu, chyby nebo selhání zařízení nebo na to, že je potřeba zajistit pravidelnou servisní údržbu. Nastavit si lze také automatické vypnutí zařízení během plánované odstávky nebo na konci dne, automatické přepínání režimů (tj. z konvekce na páru, z vaření na zastavení, z chlazení na rozmrazování apod.). A užitečným bonusem je možnost nechat si posílat statistiky o distribuci receptů, průměrné době vaření apod.
Zjistěte, jak můžete využít IoT ve svém podniku